Wat is LEAN Software?

Steeds meer bedrijven maken gebruik van LEAN Software. Hoe groot is de rol van LEAN Software eigenlijk en wat doet het precies voor uw bedrijf?

Het doel van LEAN werken

LEAN werken streeft naar verspillingsvrij werken. Wat is de optimale productie als de processen 24 uur per dag, 7 dagen per week zonder oponthoud door kunnen gaan? Dat is het ultieme doel van LEAN werken. Om dit te bereiken is de LEAN denkwijze gericht op het continu verbeteren van bedrijfsprocessen. Elimineer verspillingen en stel de klant centraal. Zo verbetert de kwaliteit, neemt de doorlooptijd af en dalen de kosten. De klant wordt tevredener en de processen verlopen soepeler.

De basis van een LEAN verbeterproces

Een LEAN verbeterproces kent 4 pijlers:

1. Meten

Lean werken begint met het verzamelen van verbeterkansen. Beter gezegd: met het in kaart brengen van verspillingen en het aanwijzen van verbeterkansen.

2. Verbeteren

Het aanpakken van het probleem of de verspilling valt onder de stap verbeteren.

3. Standaardiseren

Is het beoogde resultaat in de pilotfase waargemaakt? Mooi. Vervolgstap is om het resultaat te standaardiseren in de hele productie.

4. Borgen/audits

Borgen zorgt ervoor dat de (nieuwe) processen en activiteiten worden geïntegreerd in de werkprocessen en gekend worden door de werknemers. Met audits controleert u of het resultaat blijft.

Verbeteren met of zonder LEAN Software?

Een (interne of externe) verbetercoach en/of verbeterteam begeleidt het verbeterproces. Vaak begint men het verbeterproces met de middelen die men heeft. Excel, een kruisjeskaart. Dat is vaak ook een goede manier om het proces in de vingers te krijgen. Echter, men loopt snel tegen beperkingen aan: 

- samenwerken is lastig, er zijn allerlei verschillende versies en opzetten van Excel in omloop

- het overzicht is ver te zoeken

- er wordt steeds meer toegevoegd en uiteindelijk begrijpt niemand het meer

- kruisjeskaarten worden vaak apart van de Excels (op papier) bewaard 

- er is geen duidelijk beeld van de voortgang van het verbeterproces

- enzovoorts

Vaak is dan het moment aangebroken om te kijken naar de mogelijkheden van LEAN Software. De verbetersoftware kan perfect meten, sneller analyseren en het bedrijf begeleiden op weg naar een verspillingsvrij werkproces. U kunt op efficiënte wijze verspillingen terugbrengen, de kwaliteit borgen en grote besparingen realiseren.

De software van Cierpa is bovendien gebruikersvriendelijk. De implementatie via de browser is snel op te zetten en de software is eenvoudig in gebruik voor iedereen binnen de organisatie, van manager tot mensen aan de lijn. Onze LEAN Software kan ingezet worden op 1 of meerdere verbeterfases. Gezamenlijk én los van elkaar tillen de diverse softwaremodules uw organisatie naar een volgend niveau. 

In dit interview leggen Cierpa-oprichters Mathieu van Loon en Dirk-Jan van Lente de gedachte achter hun software verder uit.

Cierpa LEAN Software

De verbetersoftware van Cierpa is opgedeeld in 5 modules:

1. Cierpa OEE: meten van data

Cierpa OEE laat zien waar de bottleneck binnen uw productie zit en hoe de verspillingen daar ontstaan. U kunt handmatig of digitaal een kruisjeskaart invoeren, of kiezen voor sensoren in de lijn, waarbij u realtime OEE-data ontvangt. De meet- en analysemodule van Cierpa OEE zet alle data om in heldere verbeterinzichten.

2. Cierpa Quality: meten van kwaliteitscontroles

Cierpa Quality is een verlengstuk van Cierpa OEE. Met deze module kunt u digitaal kwaliteitscontroles uitvoeren, inclusief tracking & tracing van materiaal. U krijgt inzicht in uw materiaalbalans en heeft grip op de kwaliteit van uw productie. Uw kwaliteitscontroles worden onderdeel van uw verbetercultuur.

3. Cierpa Kaizen: verbeteren

In eerste instantie is Cierpa Kaizen een simpele takenlijst, gebaseerd op Kaizens Plan-Do-Check-Act. Perfect voor kleine (snelle) verbeteringen. In tweede instantie is Cierpa Kaizen echter een multidisciplinair verbeterinstrument, waarmee u over de hele breedte van het bedrijf kunt groeien en verbeteren. Daarnaast kan Cierpa Kaizen ingezet worden tijdens 5S en 5s audits, wat vaak vele kleine verbeteracties oplevert met een gezamenlijk groot verbeterpotentieel.

4. Cierpa Competence: standaardiseren

Meestal wordt een terugkerend verlies gesignaleerd, waarop een manier gezocht wordt om dit te voorkomen. Deze manier wordt genoteerd als nieuwe standaard. Met Cierpa Competence gaat u een stap verder. U kunt nieuwe standaarden creëren, maar ze ook verspreiden binnen het bedrijf en opnemen in uw trainingsprogramma. 

5. Cierpa Assessment: borgen/audits

Cierpa Assessment biedt overzicht in uw audits en assessments. Dankzij de aansprekende grafieken en weergaves is voor iedereen direct duidelijk wat er beter kan en wat de progressie is. Eventuele verbeterpunten kunnen direct door naar Cierpa Kaizen. Cierpa Assessment is standaard uitgerust met een 5s audit checklist en ondersteunt ook uw eigen vragenlijsten. 

Van start met LEAN Software

Bent u benieuwd wat de LEAN Software van Cierpa voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact met ons op! Wij geven u graag gratis advies of een online demo. Wanneer u behoefte heeft aan een verbeterconsultant, kunnen wij u in contact brengen met een goede verbeteraar uit ons netwerk. Samen kunnen wij uw bedrijf snel en efficiënt verbeteren!

deel via

Cierpa Software maakt continu verbeteren bereikbaar voor iedere organisatie. Lean manufacturing scherpt het arbeidsproces op de werkvloer dusdanig aan dat u tot betere en snellere eindresultaten komt en verspilling in het bedrijfsproces ultiem wordt teruggedrongen. Met onze lean software voor bedrijven stuurt u dit voortdurende proces eenvoudig en snel zelf aan. Waar gewenst met ondersteuning van een van onze verbeterconsultants.

Technieken en methodes zoals 5S audit, Kaizen, OEE en het overkoepelende lean gedachtengoed staan aan de basis van onze software suite. Met Cierpa OEE, Cierpa Kaizen, Cierpa Quality, Cierpa Competence en Cierpa Assessment maakt Cierpa Software sneller verbeteren haalbaar voor ieder bedrijfsproces.

Blijf op de hoogte van nieuwe features, succesverhalen, tips & tricks
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief (verschijnt ±6 keer per jaar)

Wat is LEAN Software?