bottleneckanalyse software continu verbeteren

Een bottleneckanalyse is een manier om je bottleneck te vinden. Vandaaruit kun je je proces verbeteren. In deze blog leggen we je uit wat een bottleneck is, hoe je hem opspoort en welke winst je daarmee kunt boeken.

Wat is een bottleneck?

Een bottleneck is de zwakste schakel in de keten. Het is de stap die het proces ophoudt. 

Er zijn twee soorten bottlenecks:

  • BN (Bottle Neck): een bepaalde machine of deel van het proces kan de vraag niet aan, waardoor de capaciteit van het proces kleiner of gelijk is aan de behoefte van de markt.
  • CCR ( Capacity Constrained Resources): de output is lager dan het proces mogelijk aan zou kunnen. De oorzaak ligt bijvoorbeeld in de volgorde van de uitgevoerde taken. Bij een optimale uitvoering zou je meer uit het proces kunnen halen.

Een bottleneck kan leiden tot minder of langzamere productie, een lokaal voorraadoverschot, ongeduldige klanten en ongemotiveerd personeel. 

Wanneer kies je voor een bottleneckanalyse?

Als je de bottleneck kunt wegnemen, wordt het hele proces efficiënter. Het is echter niet altijd duidelijk waar de bottleneck zit en waar de processtappen of de machines qua output niet goed op elkaar aansluiten. Om een betere flow te realiseren, doe je daarom een bottleneckanalyse. 

  1. Waar zit de bottleneck?

Soms is dat makkelijk te bepalen. De eerste machine kan duizenden units per dag produceren maar de opvolgende machine kan niet meer dan 100 units per dag verwerken. Maar zo helder is het niet altijd.

Kom je er niet uit? Een van onze ervaren consultants komt graag langs om een bottleneckanalyse uit te voeren. Met een potentieanalyse kunnen we je laten zien wat deze bottleneck jou ‘kost' of juist op kan leveren. 

  1. Stel de vraag vast.

Het doel van procesoptimalisatie is niet om maar zoveel mogelijk te produceren, het doel is om zo efficiënt mogelijk te produceren. Daarvoor moet je om te beginnen helder hebben wat de vraag is vanuit je klanten of uit de markt. Dan kun je uitgaan van je optimale capaciteit, waarbij je geen tekort of overschot hebt. 

  1. Neem de bottleneck weg.

Nu ga je kijken wat je moet doen om de bottleneck weg te nemen. Het antwoord kan zitten in meer personeel, automatisering, onderhoud, een andere machine, etc. 

  1. En dan…

… ga je kijken waar de volgende bottleneck optreedt. In de weg naar een geoptimaliseerd proces blijft ruimte voor verbetering.

Bottleneckanalyses en de Theory of Constraints (TOC)

De Theory of Constraints is ontwikkeld door de natuurkundige Eliyahu Goldratt (1947-2011). Het is een verbetermethode die streeft naar kortere doorlooptijden. De gedachte erachter is dat het proces zo sterk is als de zwakste schakel. Wanneer je deze opspoort en in de watten legt, kun je de gehele keten versterken. En als je dan weer doorgaat naar de volgende zwakste schakel, ben je continu aan het verbeteren.

De constraints zijn intern te vinden:

  • Productieapparatuur die niet goed functioneert, te grote of te kleine voorraad, maximum aan de mogelijke productie, etc.
  • Bedrijfsprocedures, de manier van werken, voorschriften.
  • Gewoontes en overtuigingen, opleidingsniveau.

Of juist extern:

  • de vraag uit de markt.

In 5 focusstappen spoor je de volgende constraint of beperking op. Daarmee zijn bottleneckanalyses een doorlopend onderdeel van TOC. EN TOC een efficiënte methode voor continu verbeteren.

Aan de slag met Cierpa Software

Wil jij jouw proces verder optimaliseren? Cierpa Software geeft inzicht, zodat je precies weet waar verspillingen zitten. De metingen van Cierpa OEE vertellen je alles over de snelheid en capaciteit van de machines. En met een IOT-sensor op de bottleneck optimaliseer je de bottleneck. Onze consultants adviseren jou daarnaast graag hoe je de ware potentie uit jouw proces kunt halen.