verbeteren interview Joriene Beks

Joriene Beks stáát voor wat ze doet. Met enorme bevlogenheid gaat ze voor haar missie: ontwikkelen. Ook van organisaties, maar vooral van mensen zelf. En binnen dat doel is een prachtige samenwerking met Cierpa ontstaan.

Joriene, je bent een duizendpoot. Kun je uitleggen wat je doet?

“Ik maak mensen bewust van de impact die zij hebben op zichzelf én op anderen. De rode draad hierbij is bouwen. Bouwen aan organisaties, teams en mensen. Dat doe ik vanuit Holland Consulting Group voor bedrijven, maar ik zet mij ook met veel passie in voor Stichting La Vie en Rose, waarmee ik kwetsbare jongeren help op hun weg naar een goede toekomst.”

Herken en erken wat jíj doet om een situatie in stand te houden. Dan pas kun je veranderen.

Wat is jouw drive?

“Ik probeer te laten zien dat iedereen een rol inneemt op het toneel. Herken en erken wat jíj doet om een situatie in stand te houden. Daarna pas kun je kijken wat je daaraan kunt veranderen en wat jij nodig hebt om daadwerkelijk die stap te zetten. Op ieder niveau draait het om verantwoordelijkheid en eigenaarschap nemen voor je eigen ontwikkeling en de impact die je hebt op de mensen om jou heen.

Dat is een stap die in veel bedrijven gemist wordt. Organisaties zijn een afspiegeling van hoe het managementteam functioneert. Wanneer binnen het MT de gedachte leeft dat ‘zij’ op de werkvloer niet doen wat het MT wil, gaat het al mis. Je moet naar een ‘wij’-gevoel. En daarbij herkennen en erkennen wat je als MT moet ontwikkelen om samen te kunnen groeien.”

Gedrag bepaalt uiteindelijk wat je met de inhoud kunt bereiken. 

Hoe pak je dit in de praktijk aan?

“Iedere situatie vraagt om maatwerk. Ik combineer echter altijd gedrag en inhoud. Uiteindelijk ervaar je gedrag in het dagelijkse samenwerken. Het te ontwikkelen gedrag kan zichtbaar worden binnen een MT tijdens het opstellen van het budget voor het komend jaar, maar ook bij het niet goed werken van een ERP-systeem.

Bij dit laatste wordt de hele organisatie geraakt. Als je in zo’n situatie de gewenste ontwikkeling doorvertaalt tot in de haarvaten van de organisatie, kun je grote stappen zetten.

 Deze situatie maakte ik mee bij een top-down organisatie die het ERP-systeem maar niet goed werkend kreeg. Men vond het niet betrouwbaar en iedereen ging aan de slag met eigen Excelletjes. De directie wees naar het datasysteem, datamanagement wees naar de werkvloer en de werkvloer leunde achterover en wachtte tot de projectleider het zou oplossen. 

In dit geval heb ik geprobeerd het vacuüm te doorbreken. Door de directie en datamanagement te laten inzien hoe de medewerkers het ervaren. En parallel hieraan door iedere afdeling concreet een lijstje te laten maken welke velden in de ERP worden ingevuld en uitgelezen, zodat boven tafel kwam wat iedere afdeling nodig had. Het resultaat was dat 80% van het systeem gewoon al goed stond, 15% zo kon worden aangepast en 5% overbleef waarover gediscussieerd moest worden.  

Met zo’n opdracht verbeter je het ERP-systeem, vergroot je het inlevingsvermogen in elkaar en stimuleer je eigenaarschap en verantwoordelijkheid. ”

Met doelgericht samenwerken benut je het ware potentieel van ieder mens – en behaal je als organisatie je doelen.

Een heel planmatige aanpak.

“Zeker. Maar vanuit een achterliggende gedachte. Het draait namelijk om de combinatie gedrag en inhoud. De inhoud kan iedereen wel leren, maar gedrag bepaalt uiteindelijk wat je met de inhoud kunt bereiken. Is er vertrouwen, kun je talenten laten groeien? Dat is de crux.

Vertrouwen en authenticiteit zijn hierbij key. Niet veroordelen maar beoordelen. Interesse tonen. De ander benaderen vanuit het idee dat hij positief handelt. Zo groei je als persoon én als team.”

 

Hoe krijg je de pijnpunten boven tafel?

“Vanuit mijn ervaring heb ik de Trust Tuner ontwikkeld, een methode om gedrag tastbaar te maken. Daarbij ga ik uit van 7 randvoorwaarden:

- Afspraken: maak afspraken over het gewenste gedrag.

- Vertaalslag: vul de afspraken aan met hoe je wilt samenwerken.

- Focus: richt je structureel en blijvend op gedrag.

- Hartslag: wees scherp op veiligheid en vertrouwen.

- Stimuleren: faciliteer het herkennen, erkennen en maken van een bewuste keus.

- Eenduidig: wees consistent, waar en met wie je ook bent.

- Reflectie: creëer een ventiel en een spiegel, zodat je stoom kunt afblazen én kunt blijven leren.

Cierpa heeft de software voor de Trust Tuner gebouwd. Met een op maat gemaakte variant van Cierpa Assessment is een systeem opgezet waarmee een heldere teamscore wordt uitgezet in een spinnenweb.

Het doel van de methode is om individuen, teams en organisaties beter te laten samenwerken en meerwaarde te halen uit meningsverschillen. Ook ‘blauwe personen’, die het over het algemeen lastig vinden het gesprek aan te gaan, kunnen met dit systeem gericht praten over gedrag.”

 

Wat hoop je hiermee te bereiken?

“Dat mensen leuker, doelgerichter gaan samenwerken. Zo kun je het ware potentieel van ieder mens benutten én als organisatie swingend je doelen bereiken!”

Nieuwsgierig geworden? Lees verder over de Trust Tuner en Joriene Beks!