verbeteren interview Dawn Foods Sander de Geus

Dawn Foods produceert muffins en Amerikaanse koeken voor de levensmiddelenindustrie. HSE-coördinator Sander de Geus richt zich onder andere op het verbeteren van de veiligheid tijdens het productieproces. Cierpa Kaizen ondersteunt hem daarbij. Zo weet Dawn Foods maar liefst 625 gevaarlijke situaties in een jaar terug te dringen! Zorg voor een veilig, ongevalsvrij productieproces en verbeter zo de voedselveiligheid en kwaliteit van je product.

Dawn Foods heeft internationaal meerdere vestigingen. Jullie produceren in Steenbergen vooral afgebakken producten. Hoe ziet dat productieproces eruit?

“Ons proces is voor een heel groot deel geautomatiseerd, gecombineerd met de benodigde menselijke handelingen. We verwerken de Dawn-mixen met boter, margarine, chocolade en smaakstoffen om halffabrikaten en afgebakken producten te maken. Na het afbakken worden de producten per stuk of in bulk verpakt en vervolgens ingevroren. We leveren aan bedrijven over de hele wereld, van de NS tot McDonald’s.”

Een verbeteractie zonder duidelijke eigenaar of opvolging wordt nooit blijvend opgelost.

Op welke wijze wordt er verbeterd bij Dawn Foods?

“In het verleden hebben we wel verbeterd, maar er bleef veel liggen. Als je een verbeteractie hebt met een onduidelijke eigenaar of zonder opvolging, dan los je een probleem niet blijvend op. 

Sinds een halfjaar zijn we gestart met het implementeren van TPM, Total Productive Maintenance. Een Japanse methode die is gericht op het verbeteren van de beschikbaarheid van machines en installaties en daarmee het terugbrengen van stilstanden. Kaizens zijn essentieel om dat doel te bereiken.”

Voedselveiligheid, kwaliteit en de wens van de klant: dat staat centraal in ons verbeterproces. 

Welke verbeterdoelen hebben jullie als bedrijf?

“Wij richten ons op een veilige en gezonde werkplek waarin voedselveiligheid, kwaliteit en de wensen van de klant centraal staan. Een van de doelstellingen waar ik nauw bij betrokken ben, is om volgend jaar ongevalsvrij te werken en tenminste 625 gevaarlijke situaties te hebben gesignaleerd én opgelost.”

 

Technisch operator Ali Oumhamed (links) en Sander de Geus op de werkvloer.

Waarom hebben jullie voor Cierpa Kaizen gekozen?

“Onze plantmanager kende de software al. Het is heel gebruiksvriendelijk en na een summiere uitleg kan iedereen, op alle niveaus, ermee aan de slag. Met Cierpa Kaizen lukt het om problemen op de werkvloer te registreren en als manager goed aan te pakken.”

Door Cierpa Kaizen zien mensen het nut en belang van verbeteracties. En dat motiveert.

Is het lastig om een nieuwe werkwijze te implementeren?

“De software zelf is heel eenvoudig te bedienen. Maar mensen moeten hun eigen werkwijze loslaten en dat is even een omschakeling. Niet meer onderling mailen, maar alles vastleggen in Kaizen. 

Toch gaat dat heel goed, omdat mensen het nut en belang ervan inzien. Ideeën van de werkvloer worden nu zichtbaar opgepakt en opgelost. Iedereen kan de status van een verbeteractie volgen en zien dat hun actie resultaat oplevert. En dat motiveert. Er komt een kettingreactie, er worden meer ideeën aangedragen en dat is precies wat we willen.”

Wat heeft de inzet van Kaizen jullie tot nu toe opgeleverd?

“Wij richten ons enorm op de kennis van de werkvloer. Het management kan vanalles denken te weten, maar de mensen die dagelijks werken in het proces, weten precies waar de problemen zitten. En dat komt nu naar boven.

We hebben onze 130 medewerkers gevraagd na te denken over 5 gevaarlijke situaties/gedragingen per jaar, zodat we deze kunnen oplossen. Ze leveren veel meer ideeën aan dan verwacht. Sommige situaties waren wel bekend binnen het bedrijf, maar heel veel ook niet. Dat is enorm waardevol en geeft ons de kans om grote verbeterstappen te maken – en nu ook echt te borgen.”

De kracht van Cierpa Kaizen voor de foodbranche

De foodbranche is een uitdagende branche! Je speelt in op de wens vanuit de markt, werkt met strikte wettelijke eisen en moet flexibel zijn in je productieproces. Met Cierpa Kaizen ontdek je de verspillingen en optimaliseer je je proces. Dat biedt mogelijkheden!

  • betere kwaliteit
  • minder voedselverspilling
  • goede kwaliteitsborging volgens HACCP
  • snellere product- en verpakkingswissels
  • auditproof verbeteren