OEE verbeteren coach consultant

De OEE verbetercoach staat aan de basis van het verbeterproces en zorgt ervoor dat organisaties verder kunnen. Welke 13 stappen doorloopt hij/zij in dit verbetertraject?

De stappen van het verbetertraject

Stap 1: Begin met het bepalen van de OEE, de Overall Equipment Effectiveness. De kracht van de OEE is dat de belangrijkste verspillingen duidelijk naar boven komen, en daarmee begint het verbeterproces. Bepaal daarom eerst wat de werkelijke productie van de machine is.

Stap 2: Inventariseer waar de mogelijke verliezen zitten. Om te beginnen de inventarisatie van de mogelijke beschikbaarheidsverliezen van een machine, van pauze tot schoonmaak en van omstellen tot repareren.

Stap 3: Inventariseer nu de mogelijke prestatieverliezen, bijvoorbeeld korte stops doordat de machine af en toe hapert of een product lastig doorloopt.

Stap 4: Inventariseer tot slot de mogelijke kwaliteitsverliezen, ofwel mogelijke redenen tot afkeur, van te dik tot te klein tot de verkeerde kleur.

>>> Meer weten over OEE berekenen? Lees de blog “Een goede OEE-berekening maken”.

Stap 5: Om de OEE op waarde te kunnen lezen en te weten wat er gemeten wordt, maakt de verbetercoach een procesmap, ofwel een schematische weergave van het proces dat u wilt meten, van input tot output.

Stap 6: Leg de kenmerken van elk proces vast: welke processtappen worden gezet?

Stap 7: Stel vast in welke grootheid/eenheid er iets IN het proces gaat en in welke grootheid/eenheid er iets UIT het proces komt. En in welke snelheid is dat? Als dit bekend is kun je beginnen met meten.

Stap 8: Bepaal in welke processtap de OEE gemeten moet worden en waar de meetnorm voor het proces zit: wat moet er verbeteren om te bepalen of het verbeterproces succesvol is geweest?

>>> Meer weten over de beste locatie om de OEE te meten? Lees de blog “OEE meten in een productielijn”.

Stap 9: Bepaal hoe je de OEE gaat meten. Dat kan met een kruisjeskaart, online of realtime automatisch. Met de meting moet zichtbaar worden welke verliezen er zijn aan beschikbaarheid, kwaliteit of prestatie, en wat de productie is.

Stap 10: Zet de productie-output op een rijtje. Totaal, goedgekeurd en verspild (door afkeuring of stilstand). Wanneer draait de machine en wanneer niet?

Stap 11: Dit alles moet geregistreerd worden. Dat kan met een kruisjeskaart, online of realtime automatisch. Wanneer je werkt met Cierpa OEE kun je dit zelf invullen maar kun je ook kiezen voor realtime online meting. Cierpa OEE heeft nog veel meer mogelijkheden dan alleen de registratie van de OEE: zo laat de software zien wat de prestatienorm is van de machine of processtap en kan het middels grafieken tonen waar de grootste verspillingen zitten.

Stap 12: De OEE verbetercoach heeft nu de grootste verspillingen in beschikbaarheid, prestatie en kwaliteit helder in kaart gebracht. Welke ga je nu eerst aanpakken? Begin met de meest waardevolle verspilling. Als er in beschikbaarheid 40% verlies aangetoond is en in prestatie 2%, dan kies je in principe voor beschikbaarheid – tenzij die 2% prestatie waardevoller is dan de 40% beschikbaarheid.

Stap 13: De verbeterteams kunnen aan de slag! Samen met de verbetercoach kunnen de verspillingen van groot naar klein worden aangepakt.  

Het verbetertraject laat je grootste verspillingen in beschikbaarheid, prestatie en kwaliteit zien. Vervolgens pak je ze van groot naar klein aan. 

Je verbetertraject structureren en versnellen met OEE software

OEE software geeft direct inzicht in verspilling in het productieproces – en toont meteen de achterliggende reden ervan. Waarom wordt er niet maximaal geproduceerd? Cierpa OEE bundelt handmatige, digitale of real-time verzamelde gegevens en zet ze om in inzichten. 

Alleen al door te meten zul je je bewust worden van je verspillingen. Die blik zal je zo 3-5% outputverbetering opleveren. En met de verbeterinitiatieven en verbetertechnieken die je vervolgens inzet, kun je actief gaan werken aan het minimaliseren of elimineren van verspillingen uit je productieproces – en nog veel grotere resultaten boeken.

Kun je wat hulp gebruiken bij jouw verbetertraject? Onze ervaren consultants zorgen ervoor dat jouw organisatie maximaal kan presteren!

Consultant Peter Santegoeds vertelt in dit interview hoe hij een verbetertraject aanpakt.